Więcej na www.studiomebli.com.pl
Kuchnia razem czy osobno?
Postawione na początku pytanie stwarza bardzo wiele wątpliwości. Każdy z
wariantów ma plusy i minusy. Czynnikiem decydującym o wybraniu którejś
opcji jest metraż. Istotną rolę w podjęciu decyzji odgrywa również
charakter i zwyczaje domowników. W rozstrzygnięciu kwestii należy mieć
na uwadze upodobania kulinarne mieszkańców.
Otwarte kuchnie mają wiele zalet. Podstawową jest przestrzeń i wygoda
użytkowania. Wnętrza jednoprzestrzenne są dużo lepiej doświetlone. Za
połączeniem kuchni z salonem przemawia mała powierzchnia pomieszczeń.
W sytuacji, gdy posiadamy małą kuchnię i niewielki salon wyburzenie
ściany pomiędzy tymi pomieszczeniami pozwala uzyskać przestrzenne
wnętrze. Zabieg ten sprawia, że niewielkie kuchnie pomimo, że nie
zwiększa się ich metraż sprawiają wrażenie przestronnych.
Brak ścianki działowej zwiększa ustawność pomieszczeń. To doskonałe
rozwiązanie dla właścicieli ciemnych kuchni, pozbawionych okna, które w
polskim budownictwie czasami się spotyka. W otwartych wnętrzach dużo
łatwiej jest zmieścić stół z krzesłami. Czasami to jedyna szansa na
wygospodarowanie jadalni. Otwarta kuchnia jest świetnym rozwiązaniem dla
osób lubiących wspólne przygotowanie posiłków. Pozwala na całkowitą
integrację z osobami towarzyszącymi w salonie.
Wybierając otwartą kuchnię musimy rygorystycznie przestrzegać w niej
porządku. Jest to niedobre rozwiązanie dla bałaganiarzy, bowiem nie da
się ukryć nieporządku za zamkniętymi drzwiami. Wymaga to
systematyczności w utrzymywaniu ładu. Każdy będzie miał "wgląd" do
naszej kuchni. Nie wybierajmy otwartej kuchni, jeżeli gotujemy potrawy
mocno aromatyczne na przykład bigos lub preferujemy kuchnie chińską. We
wnętrzu jednoprzestrzennym zapachy będą się długo utrzymywały w
pomieszczeniu. Można je wprawdzie częściowo zneutralizować przez
zastosowanie odpowiedniego pochłaniacza, ale i tak całkowicie ich nie
zniwelujemy.
W otwartej kuchni ważne jest zastosowanie okapu, zarówno wydajnego jak i
cichego. Podczas gotowania ulatnia się nie tylko zapach, również duże
ilości lotnych substancji, które osiadają m.in. na kanapach w salonie. W
jednoprzestrzennym wnętrzu narażeni jesteśmy na hałasy dochodzące z
kuchni. W oglądaniu telewizji przeszkadzać nam może odgłos miksera lub
zmywarki. Dużo trudniej jest zaprojektować otwartą kuchnię. Styl kuchni i
salonu muszą ze sobą korespondować, co nie zawsze jest łatwe w
aranżacji. zaletą jest nierozprzestrzenianie się zapachów i oparów na
pozostałe pomieszczenia. Doskonale wiemy jak trudne do usunięcia są
tłuszcze osiadające na meblach. W kuchniach zamkniętych domownikom nie
przeszkadzają hałasy, których przecież nie brakuje przy przyrządzaniu
posiłków.
Podstawowym minusem osobnej kuchni jest mniejsza przestronność. Wnętrza,
a szczególnie te małe, mogą przytłaczać ciasnotą. Są mniej ustawne,
często trudno wygospodarować w nich kącik na stół. Osoba przygotowująca
posiłki może się czuć trochę osamotniona. Zmuszona jest zająć się
gotowaniem podczas, gdy reszta bawi się w salonie.
Salony zintegrowane z kuchnią dużo lepiej się prezentują, gdy urządzone
są w minimalistycznym stylu. To salon powinien być dopasowany do
wystroju kuchni, a nie na odwrót. Względy praktyczne sprawiają, że
kuchnia z reguły pozbawiona jest ozdób. Źle prezentowałaby się z bogato
udekorowanym salonem. O atrakcyjności projektu świadczy kolor,
oświetlenie, stylistyka mebli oraz niekonwencjonalność rozwiązań ścianek
i sufitów podwieszanych. Przy otwartych wnętrzach stosuje się również
luksfery. Indywidualny charakter kuchni i salonu możemy podkreślić
poprzez delikatne przegrodzenie barkiem lub stołem. Barek dużo lepiej
zdaje egzamin przy dorosłych.
W przypadku rodziny posiadającej małe dzieci w miejscu barku świetnie
sprawdza się stół z krzesłami. Można przy nim wygodnie i bezpiecznie
zjeść posiłek z pociechami.
Pośrednim rozwiązaniem jest aranżacja częściowo otwartej kuchni. Jest to
bezpieczne wyjście dla osób, które obawiają się ją w pełni odsłonić na
pokój. Pozostawiając kawałek ściany pomyślmy o interesującym kształcie.
Nie musi to być tylko wycięty mur. Popuśćmy wodze fantazji i stwórzmy
wyjątkową przegrodę. Może być to forma schodków, prostokąta lub koła. Za
każdym razem uzyskamy inny efekt. Aby zaakcentować jadalnię warto
zastanowić się nad ciekawie zaaranżowaną podłogą. W części jadalnej nie
jest ona narażona na wilgoć. Drewniane podłoże podkreśli przytulność i
świetnie zda egzamin. Połączenie terakoty z panelami wykreślić można w
różnych ciekawych formach. Także podwieszany sufit powinien być
wyjątkowy. Przed podjęciem ostatecznej decyzji warto podsumować dobre i
złe strony każdego wariantu.
Argumentów przemawiających za zamkniętą kuchnią jest sporo. Kuchnia taka
nie wymaga takiej dbałości o porządek jak otwarta. Nikogo nie będą
razić niezmyte naczynia ani bałagan często towarzyszący podczas
przyrządzania posiłków. Dużą zaletą jest nierozprzestrzenianie się
zapachów i oparów na pozostałe pomieszczenia. Doskonale wiemy jak trudne
do usunięcia są tłuszcze osiadające na meblach. W kuchniach zamkniętych
domownikom nie przeszkadzają hałasy, których przecież nie brakuje przy
przyrządzaniu posiłków.
Podstawowym minusem osobnej kuchni jest mniejsza przestronność. Wnętrza,
a szczególnie te małe, mogą przytłaczać ciasnotą. Są mniej ustawne,
często trudno wygospodarować w nich kącik na stół. Osoba przygotowująca
posiłki może się czuć trochę osamotniona. Zmuszona jest zająć się
gotowaniem podczas, gdy reszta bawi się w salonie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
www.studiomebli.com.pl