Więcej na www.studiomebli.com.pl
Ergonomia, czyli o czym koniecznie musimy wiedzieć, zanim zaczniemy projekt kuchni.
Obecnie projektowanie kuchni zyskało całkiem nową rangę. Aranżacja tego
wnętrza to niezwykle ważne wydarzenie dla większości z nas.
Kuchnie stanowią szczególne miejsce w życiu rodziny, to pomieszczenie, w którym spotykają się wszyscy domownicy.
Kuchnia to serce domu, dlatego jej prawidłowe urządzenie jest takie
ważne. Praca w kuchni zajmuje nam codziennie dużo czasu. Mycie,
obieranie, krojenie, gotowanie i zmywanie, wszystkie te czynności staną
się proste i przyjemne, gdy rozmieścimy sprzęty i oświetlenie zgodnie z
zasadami ergonomii. Dobrze urządzona staje się powodem do dumy
gospodarzy.
Nie zawsze to, co widzimy w czasopismach da się zastosować w naszych
domach. Zwykle „książkowe” wizualizacje są odpowiednio wyreżyserowane. W
katalogach z reguły meble stwarzają wrażenie ogromnej przestrzeni, u
nas mogą przytłaczać ciasnotą. Nie zawsze posiadamy odpowiedni metraż,
by kopiować rozwiązania z prasy.
Warto urządzeniu kuchni poświęcić trochę uwagi, by stała się
przestrzenna i jednocześnie pakowna. Pamiętajmy, że wydatek na nową
kuchnię jest inwestycją w nasze dobre samopoczucie. Spędzamy tam sporą
część naszego dnia. Prawidłowa ergonomia potrafi skrócić czas
przygotowywania posiłków o 60% i czas poświęcony na gotowanie o 30%.
Codzienne przyrządzanie posiłków to proces polegający na cyklicznie
powtarzanych czynnościach.
Wpierw wypakowujemy zakupy, później wkładamy je do szafek i chłodziarki.
W czasie gotowania wyjmujemy je, płuczemy, kroimy i wrzucamy do garnka
lub wstawiamy do piekarnika. Taka kolejność wykonywanych prac stała się
podstawą do stworzenia zasady urządzania wygodnej kuchni. W dobrze
zaprojektowanym pomieszczeniu prace kuchenne powinny ułożyć się w tzw.
trójkąt roboczy. Kuchenka, lodówka i zlewozmywak powinny tworzyć
wierzchołki tego trójkąta. Taki układ oszczędza nam zbędnych kroków.
Prawidłowo zaprojektowana kuchnia jest podzielona na pięć stref. Powinno
się je umieścić w poniższej kolejności, zgodnie z ruchem wskazówek
zegara (dla osoby leworęcznej odwrotnie).
Zapasy to miejsce, w którym przechowujemy środki żywności takie jak
chleb, mąki, kasze oraz produkty przechowywane w lodówce i zamrażarce.
Ponieważ gotowanie zaczynamy od wyjęcia potrzebnych rzeczy, pierwsza
przy drzwiach musi znaleźć się lodówka i szafka przeznaczona do
przechowywania żywności. Obok chłodziarki powinno być miejsce do
wykładania zakupów i blat do obróbki wyjętych produktów.
Przechowywanie to miejsce na środki codziennego użytku, czyli szafki na naczynia, szklanki i sztućce.
Zmywanie. W tej strefie powinien znaleźć się zlewozmywak i zmywarka. Pod
zlewem należy umieścić kosz na śmieci. W tym bowiem miejscu zbierać się
będzie najwięcej odpadków. To doskonałe miejsce na przechowywanie
środków czystości.
Przygotowywanie to obszar prac kuchennych. Potrzebny jest tutaj blat, na
którym będziemy przygotowywać potrawy do gotowania. Najczęściej jest to
główna strefa pracy, dlatego blat nie powinien być krótszy niż 80 cm .
Jest to miejsce na różne naczynia na przykład miski, sztućce robocze,
deski do krojenia, oraz drobny sprzęt AGD na przykład roboty kuchenne.
Tu należy umieścić na środki spożywcze potrzebne do przyrządzania potraw
takie jak na przykład przyprawy, olej, ocet.
Gotowanie. Tutaj się znajdą kuchnia, piekarnik, mikrofalówka, garnki, patelnie, przykrywki, formy do pieczenia itp.
Całość naszego ciągu roboczego powinien kończyć stolik lub blat, służący do odstawiania gotowych już dań.
Wiele osób robi większe zakupy raz na tydzień. Do przechowywania zapasów
przydaje się wtedy spiżarnia. Wygodne półki rozwiążą nam magazynowanie
bieżących zapasów i przetworów na zimę. Odciążą w znaczny sposób naszą
kuchnię. Warto się rozejrzeć za jakimś kącikiem na chociaż niewielką
spiżarenkę. Zanim zaczniemy urządzać kuchnię w sformułujmy wyraźnie
nasze wymagania. Uporządkujmy zgromadzoną wiedzę. Dokładnie określmy
swoje potrzeby związane z gotowaniem, przechowywaniem produktów i
miejscem spożywania posiłków. Skorzystanie z poniższych rad pozwoli nam
rozwiać niektóre wątpliwości.
Mądry Polak przed szkodą, czyli jak uniknąć błędów w aranżacji kuchni:
• Projekt kuchni powinien powstać już na wstępie, by uniknąć
późniejszych przeróbek gazowniczych, kanalizacyjnych i elektrycznych. Są
one niepotrzebnym kosztem. Za błędy w źle zaprojektowanej kuchni
płacimy niewygodą przez wiele lat.
• Puste wnętrze stwarza iluzję przestronności. Łatwo ulec wrażeniu, że
wszystkie sprzęty i meble zmieszczą się bez problemu. Tymczasem tylko
dokładny pomiar i rozplanowanie zabudowy mogą rozwiać wątpliwości.
• Prawidłowo zaaranżowana kuchnia to setki zaoszczędzonych kroków
dziennie, a to przy dzisiejszym zabieganiu i zmęczeniu jest niezmiernie
ważne. Dobrze zaplanowana kuchnia wpływa zarówno na bezpieczeństwo jak i
wygodę.
• Idealny ciąg roboczy w kuchni to: lodówka, zlewozmywak, płyta kuchenna
i na końcu stół. W tej kolejności powinniśmy ustawiać najważniejsze
sprzęty w kuchni. Nie zawsze nasze pomieszczenia pozwalają na takie
rozmieszczenie. Warto jednak trzymać się ściśle tych wytycznych.
• Ergonomiczne ustawienie mebli kuchennych powinno przewidywać blaty
robocze pomiędzy poszczególnymi sprzętami w kuchni. Blat pomiędzy
zlewozmywakiem, a kuchenką ułatwia odstawianie naczyń podczas gotowania.
Dużo łatwiej smaży się naleśniki, gdy po obu stronach kuchenki są
blaty. Można bezpiecznie korzystać ze zlewu, nawet podczas smażenia,
jeśli zachowana jest odpowiednia odległość między zlewozmywakiem i
kuchenką. Dobrze jest, gdy koło lodówki znajduje się blat roboczy,
pozwalający na położenie wyjętych produktów.
• Ze względu na niebezpieczeństwo zdmuchnięcia płomienia gazu, nie wolno
kuchenki gazowej ustawiać w pobliżu okna. Na tle jasnego okna płomienie
są niewidoczne. Odstęp od krawędzi kuchenki musi wynosić minimum 60 cm .
• Umieszczenie kuchenki w rogu lub w przejściu utrudnia korzystanie z
niej, a wystające uchwyty patelni mogą być przyczyną groźnych poparzeń.
• Przy planowaniu mebli warto uwzględnić wzrost domowników, wpływający
na wysokość blatu roboczego i podwieszenie szafek górnych. Zaowocuje to
bezpieczeństwem pracy i zdrowszym kręgosłupem.
• Prawidłowa wysokość szafek dolnych to 85 - 90 cm . Wymiar ten jest
uzależniony od wzrostu użytkowników. Wymiar 90 cm zalecany jest dla
ludzi powyżej 185. Prawidłowe usytuowanie blatów, pozwoli uniknąć
garbienia się przy przygotowaniu posiłków.
• Wysokość blatów kuchennych wpływa na umieszczenie okna. Warto o tym
pamiętać planując zamontowanie okna w nowo budowanym domu lub przy
wymianie okna w istniejącym mieszkaniu. Jeśli chcemy aby blat kuchenny
stanowił jednocześnie parapet, umieśćmy okno na wysokości 82 cm od
ułożonej podłogi. Pozwoli nam to zrezygnować z parapetu, a na jego
miejscu wpuścić blat w niszę okienną.
• Górne szafki wieszamy co najmniej 50 - 60 centymetrów nad blatem.
Podwieszenie na tym poziomie mebli ułatwia sięganie po przedmioty,
jednocześnie meble nie przeszkadzają nam w pracy.
• W niedużych kuchniach doskonale zdają egzamin pawlacze, które chociaż
trudno dostępne, pozwalają na schowanie wielu rzadko używanych
przedmiotów.
• Pracę w kuchni ułatwią nam szafki typu cargo ze specjalnie wysuwanymi
półkami. Bardzo dobrze zdają egzamin szuflady, w których wszystko jest
pod ręką. Koła obrotowe umieszczone w szafkach narożnych ułatwiają
korzystanie z trudno dostępnych miejsc.
• W kuchni powinien znaleźć się chociaż niewielki stół.
• Przy zakupie lodówki z inoksu należy zwrócić uwagę na jej „palcowość”.
Sprzęt ten jest często dotykany i jeśli powierzchnia inoksu nie jest
zabezpieczona specjalną powłoką antypalcową, utrzymanie jej w porządku
może przysparzać problemów. Lodówka nie powinna sąsiadować ze
zlewozmywakiem.
• Przy zakupie okapu warto zwrócić uwagę nie tylko na jego wygląd. Ważna jest głośność pracy urządzenia.
• W sytuacji, gdy wyjście komina jest umieszczone w pewnej odległości od
okapu warto częściowo podwiesić sufit. Pozwoli to na ukrycie rury
odprowadzającej, uplastyczni wnętrze i umożliwi zainstalowanie punktów
świetlnych.
• W większości bloków zabronione jest podłączanie okapu do komina. Nie
stanowi to jednak problemu, bowiem prawie wszystkie okapy działają jako
kominowe i pochłaniacze. Okapy elektryczne posiadają wymienną wkładkę
węglową. Nie wymagają rurowego podłączenia do szybu wentylacyjnego.
• W małych kuchniach warto zabudować szafkami kaloryfer. Ciepło należy
wypuścić przez specjalne kratki wentylacyjne umieszczone w blacie i
cokole.
• Nie starajmy się za wszelką cenę zminimalizować zlewozmywaka. To jedno z podstawowych miejsc pracy. Powinno być wygodne.
• Ważne jest, aby za zmywarką i piekarnikiem nie znajdowały się gniazdka
elektryczne ani instalacje hydrauliczne i gazowe. Zmywarka przylega do
samej ściany. Gniazdka wypychałyby ją z szeregu.
Pamiętajmy najważniejsza jest ergonomia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
www.studiomebli.com.pl