Wykonując projekt kuchni warto poszerzyć swoją wiedzę na
temat materiałów stosowanych na podłogi. W tym wnętrzu wyjątkowo jest
ona narażona na uszkodzenia. Tłuszcze, woda, a niekiedy spadające
rzeczy- to wszystko może znaleźć się na podłodze.
http://studiomeblijoanna.blogspot.com/
W
związku z tym zastosowany materiał powinien być odporny na zaplamienia i
łatwy w utrzymaniu. Przy jego wyborze powinniśmy pod uwagę wziąć nasz
styl bycia. Tam gdzie gotujemy głównie herbatę i jajecznicę każda
podłoga będzie służyła przez wiele lat.
W kuchni, w której dużo
się gotuje i piecze, robi przetwory, pokrycie podłogowe musi być
szczególnie łatwe do utrzymania w czystości i trwałe. Nie bez znaczenia
także jest w czym chodzimy po domu. Inną podłogę zastosujemy, gdy boso
drepczemy po kuchni, a inną , gdy w kapciach. Ważne jest, by nogi w
kuchni nam nie marzły. Powinna to być powierzchnia odporna i łatwa do
zmywania. Dobrze, gdy jest antypoślizgowa. Świetnie się prezentuje, gdy
harmonizuje z wnętrzem. Podłoga z tego samego materiału optycznie
powiększy przestrzeń.
Terakota
W kuchni najlepiej
się sprawdzają płytki ceramiczne. Są twarde, odporne na plamy oraz
wilgoć. Można je łatwo wyczyścić, nie wymagają specjalnej pielęgnacji.
Terakota ma jednak i minusy. Jest zimna, a upuszczone na nią przedmioty
mają nieduże szanse by się nie stłuc. Chłód zniwelować można poprzez
zastosowanie ogrzewania podłogowego. Zastosowanie dużych formatów
terakoty pozwala uniknąć wielu łatwo brudzących się fug. Dobrym
rozwiązaniem jest położenie płytek rektyfikowanych, ciętych, bez fazy na
krawędzi. Ich bezfugowe ułożenie tworzy jednolitą powierzchnię podłogi.
Gres polerowany, tak efektownie wyglądający w kuchni, ma niestety wiele
wad. Należy wnikliwie rozważyć jego zastosowanie. Gres polerowany jest
śliski, zwłaszcza gdy znajdzie się na nim woda. To bardzo niebezpieczne w
kuchni, bowiem nierzadko zdarzy nam się coś rozlać. Poza tym nie jest
odporny na zaplamienie. Powinien być zaimpregnowany natychmiast po
położeniu. Niektórzy producenci zabezpieczają go już w trakcie
produkcji. Kupując gres polerowany warto o to spytać sprzedawcę.
Kamień
Kamień jest świetnym materiałem do zastosowania w kuchni. Taka posadzka
jest wyjątkowo trwała. Ze względu na jego ciężar nie zaleca się go do
stosowania w pomieszczeniach na wyższych kondygnacjach. Wybierając
kamień warto zwrócić uwagę na jego plamiastość, bowiem na niektórych
pozostają niemożliwe do usunięcia plamy. Polerowanie kamienia do kuchni
nie jest wskazane ze względu na śliskość.
Drewno
Wbrew
obawom w kuchni świetnie zdaje egzamin podłoga drewniana. Nie wszystkie
gatunki drewna nadają do zastosowanie w kuchni. Świetnie w niej egzamin
zdają bardzo twarde i odporne na wilgoć egzotyczne gatunki drewna. Z
krajowych świetnie się sprawdzają dąb i buk. Wybierając drewnianą
podłogę do kuchni należy zadbać o to, aby było to drewno niepodatne na
wilgoć. Warto też wziąć pod wzgląd intensywność ruchu we wnętrzu.
Niektóre kuchnie są miejscem spotkań rodzinnych i tam należy zastosować
podłogę o większej twardości drewna.
Panele
Doskonale w
tym wnętrzu sprawdzają się wielowarstwowe panele drewniane. Nie pracują
tak mocno jak drewno, tym samym mniej jest taka podłoga narażone są na
rozsychanie i wybrzuszenie. Atutem jest to, że można je odnawiać i
impregnować.
Dużo gorzej nadają się laminowane imitacje drewna.
Nie można ich poddać renowacji. Minusem paneli jest ich odgłos stukania,
gdy się po nich chodzi. Decydując się na panele wybierajmy takie, które
mają zabezpieczoną górną warstwę i są odporne na wilgoć.
Zakup
odpowiedniej klasy ścieralności oraz bardzo staranne ułożenie, zgodne z
technologią, są gwarancją ich niezniszczalności. Prawidłowa konserwacja
pozwoli cieszyć się piękną i ciepłą podłogą. Planując panele można
przewidywać położenie terkoty w najbardziej newralgicznych miejscach,
czyli koło kuchenki i zlewozmywaka. Dekoracyjnie zaprojektowana wstawka z
płytek ceramicznych może stanowić prawdziwą ozdobę wnętrza.
Wykładzina PCV
We wnętrzach, które zamieszkujemy chwilowo świetnym rozwiązaniem jest
wykładzina PCV. Nie wymaga klejenia, możemy przy wyprowadzce zabrać ze
sobą i wykorzystać chociażby w piwnicy. Dobrze, gdy jest elastyczna i
gruba. Na takiej mniej męczą się nogi. Całkowita wodoszczelność
wykładziny zapobiega też zalaniu w razie drobniejszej awarii. Na
jednolitej, gładkiej powierzchni łatwiej utrzymać czystość. Minusem ich
jest mała odporność na wysoką temperaturę.
Korek
Mniej
popularnym, lecz dobrym materiałem na podłogę w kuchni są powlekane
płyty korkowe. Materiał ten, aby służył nam przez wiele lat, wymaga
bardzo starannego przygotowania podłoża. Do wnętrz kuchni nadają się
wyłącznie płytki i panele korkowe zabezpieczone powłoką winylową.
Posiadają one wysoką odporność warstwy zewnętrznej na ścieranie. Mają
także wysoką zdolność tłumienia dźwięków. Upadek szklanki czy talerza na
miękkie podłoże niekoniecznie musi się skończyć ich rozbiciem. Korek
taki jest trudnopalny.
Odpowiednia pielęgnacja i dbanie o posadzkę zapewni nam piękna podłogę przez wiele lat.
Kilka rad
Klepka i inne materiały drewnopochodne nieznacznie zmieniają swój
wymiar, bowiem chłoną lub tracą wilgoć. Przed ułożeniem ich na podłodze
powinno się je wysezonować je w mieszkaniu chociaż przez dwa tygodnie.
Najlepiej układać klepkę w okresie sezonu grzewczego.
Wszystkie
materiały podłogowe mają swój kierunek ułożenia. Podłogę najczęściej
oglądamy patrząc w stronę okna, a nie odwrotnie. Należy o tym pamiętać
wybierając wzór i decydując w jakim kierunku ma być on ułożony.
Pamiętajmy o zachowaniu kolejności prac. Jeśli w kuchni planowana jest
drewniana podłoga to montujemy ją dopiero po ułożeniu glazury, aby
cementowe odpady nie porysowały paneli.
Terakota, chociaż łatwa w
utrzymaniu czystości nie będzie odpowiadała osobom lubiącym chodzić na
bosaka. Warto w takich sytuacjach rozważyć zamontowanie ogrzewania
podłogowego.
Warto położyć podłogę z lekkim nachyleniem od
ściany w kierunku środka kuchni. Taki sposób ułożenia pozwoli zauważyć
wodę, która na skutek awarii pojawi się pod meblami kuchennymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
www.studiomebli.com.pl